Smstools

Wat is smishing?

Smishing

Smishing is een vorm van cybercriminaliteit die via SMS verstuurd wordt. Het woord smishing komt voort uit phishing en sms. Smishing is een specifieke vorm van phishing. Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen.

Het is een vorm van cybercrime waarbij criminelen u een sms sturen om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen.
Hiermee willen ze geld van jou (en soms ook van uw bedrijf) stelen. 

Hoe herkent u smishing?

  • In de valse sms staat een link die u naar een valse website leidt waar om uw bank of kredietkaart gegevens gevraagd wordt. Met jouw gegevens kunnen cybercriminelen uw online identiteit overnemen en zo geld van u stelen.

  • U wordt verleid (misleid) om malware op uw telefoon te plaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van een app die er ogenschijnlijk heel vertrouwd uitziet. De app vraagt u om vertrouwelijke gegevens in te vullen die vervolgens bij de cybercrimineel terecht komen.

  • Een derde manier is om een via een sms een betaalverzoek te sturen of een vals bericht waarin een bekende (‘uw zus’, ‘uw moeder’) vraagt of je ‘even snel een groot geldbedrag over wil maken'

Vermijd smishing aan de hand van deze tips

  • Als het bericht duidelijk afkomstig is van een telefoonnummer dat u niet kent of van een bedrijf waarmee u geen zaken doet, klikt u niet op eventuele koppelingen in het bericht. Dat is een eenvoudige, maar effectieve maatregel.

  • Let op vreemd uitziende telefoonnummers, maar bedenk, dat normaal ogende SMS nummers ook legitiem kunnen zijn. Denk dus goed na voordat u doorklikt. Bij twijfel niet klikken!

  • Ga ervan uit dat overheidsinstanties, koerierdiensten of banken nooit sms berichten versturen met hyperlinks. Krijgt u van hen wel een sms-bericht, neem dan altijd even contact op via de officiële contactgegevens, want de kans is groot dat het over smishing gaat

  • Wordt er gevraagd om dringend te betalen? Denk dan goed na. Kreeg u al een eerste vraag tot betaling of aanmaning van de desbetreffende organisatie? De term ‘dringend’ wordt heel vaak gebruikt bij smishing.

  • Klik nooit op de link in het sms-bericht of download nooit zomaar de app.

  • Twijfelt u of het gaat om smishing? Check de officiële website van de organisatie om te zien of er iets gepost werd over wat er je gevraagd werd via sms. Of bel de organisatie op. Kreeg je zogenaamd een berichtje van iemand van je familie of vrienden in nood. Check ook zeker eerst bij hen persoonlijk of het niet om smishing gaat.

Hoe kan Smstools uw organisatie of bedrijf helpen?

Smstools helpt bedrijven en instanties om op een professionele manier met hun klanten te communiceren via SMS.

Wij kunnen uw bedrijf helpen om bvb uw medewerkers een Smishing simulatie te sturen en hun zo leren omgaan met dit soort phishing pogingen en hun te trainen tegen cyber aanvallen.
Aarzel niet om ons te contacteren over de mogelijkheden of maak een test account aan via de link hier beneden.

REGISTREER

 

Smishing SMSSmishing, SMS
https://www.smstools.nl/nl/blog/63/wat-is-smishing Wat is smishing?

Wat is smishing?

Wat is smishing?
Smstools
Wat is smishing en hoe kun je je ertegen verdedigen?
5 van de 5 op basis van 924 gebruikersbeoordelingen.
63 10063